Actualitatea ambasadei

Întâlnirea ministrului fondurilor europene român cu ministrul finanțelor spaniol

La 31 ianuarie, la Madrid, ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, a avut o întâlnire bilaterală cu ministrul finanțelor spaniol, Maria Jesus Montero Cuadrado, la care a participat și ambasadorul României în Spania, Gabriela Dancău.

Oficialii români și spanioli și-au exprimat dorința intensificării colaborării la nivel politic, având în vedere interesele comune ale celor două țări și agenda politică a Uniunii, în egală măsură. 

Ministrul Rovana Plumb a prezentat perspectiva și prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în ceea ce privește Politica de Coeziune. A arătat, în acest sens, că obiectivul PRES RO este continuarea negocierilor într-un ritm dinamic, în vederea inițierii trialogului cu Parlamentul European.

Ministrul român a punctat că o preocupare majoră pentru PRES RO o reprezintă evitarea întârzierilor generate de un eventual acord tardiv la nivel european. De aceea, a subliniat că o adoptare la timp a proiectelor de regulamente va putea asigura o fluidizare a procesului de programare a viitorilor bani europeni dar și o mai mare flexibilitate.

La întrevederea ce a avut loc la Madrid cei doi miniștri au subliniat faptul că atât Spania, cât și România au ca obiectiv comun asigurarea unor premise pentru o politica de coeziune mai flexibilă și, prin urmare, mai capabilă să răspundă nevoilor punctuale de dezvoltare dar și diversității regionale a Uniunii. Din acest punct de vedere, a arătat importanța susținerii finanțării din Fondul de Dezvoltare Regională a unor sectoare care asigură dezvoltarea durabilă a Uniunii, precum turismul sau patrimoniul cultural european.

Întâlnirea se înscrie în seria de contacte oficiale inițiate de ministrul român al fondurilor europene cu miniștri din Statele Membre ale UE, în vederea obținerii de sprijin pentru consolidarea Politicii de Coeziune, care gestionează fondurile de care țările membre UE au nevoie pentru a susține competitivitatea și a recupera decalajele de dezvoltare la nivel regional.

Alegerile pentru Parlamentul European / 26 mai 2019

14.03.2019

În perioada 23-26 mai 2019, cetățenii din statele membre UE vor alege, prin vot direct, noul Parlament European. Potrivit HG nr. 80/2019, alegerile…

Concert de marcare a Preşedinţiei României la Consiliul UE

20.03.2019

Cu superba sa arhitectură şi extraordinara acustică, Bazilica Pontificală Sfântul Mihail din Madrid a fost ieri seară, 19 martie, gazda concertului…

Forum de Afaceri România-Spania, Madrid, 13 martie 2019

13.03.2019

Miercuri, 13 martie, Ambasada României în Regatul Spaniei împreună cu Camera de Comerț a Spaniei, ICEX și CEOE au organizat Forumul de Afaceri…