Actualitatea ambasadei

Concert pentru marcarea a 161 ani de la Unirea Principatelor Române

La 22 ianuarie 2019, Ambasada României în Regatul Spaniei a sărbătorit Ziua Unirii Principatelor Române alături de membri ai corpului diplomatic, ai mediului academic și cultural spaniol și român, precum și ai comunității române.

Acest moment istoric a fost marcat printr-un concert susținut de Cvartetul Intermezzo al Facultății de Muzică din cadrul Universitatea TRANSILVANIA din Brasov. Publicul a fost încântat cu compoziţii aparținând unei serii de compozitori români, precum Ciprian Porumbescu, Ionel Croitoru, Mircea Chiriac, Constantin Dimitrescu sau Nicușor Silaghi.

Cu această ocazie, ambasadorul Gabriela Dancău l-a decorat, în numele Preşedintelui României, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, pe preotul paroh Teofil Moldovan, doctor în teologie și filolog, care și-a dedicat cea mai mare parte a vieții, timp de patru decenii, păstoririi românilor ortodocși din zona Madridului, menținând în jurul parohiei o comunitate închegată, care a continuat astfel să păstreze intacte limba, cultura și spiritualitatea românească. Totodată, activitatea didactică universitară și cea științifică desfășurată de preotul Moldovan au avut o contribuție deosebită în promovarea culturii și civilizației românești în Spania.

De asemenea, ambasadorul român a oferit o plăcuță comemorativă Academiei Diplomatice a Regatului Spaniei, înmânată președintelui acesteia, Santiago Velo de Antelo, pentru excelenta colaborare din ultimii trei ani și, în mod deosebit, pentru sprijinul acordat ambasadei pe durata exercitării mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene, prin acțiuni care au contribuit la consolidarea relațiilor bilaterale dintre România și Spania.

În discursul său, ambasadorul României a evidențiat importanța zilei de 24 ianuarie 1859 pentru parcursul istoric și politic al țării noastre, moment fundamental care a marcat unirea Principatelor Moldovei și Valahiei și care a pus bazele României moderne.

Serile Acasă la Ambasadă cu Miguel Gane

07.02.2020

Ambasada României în Regatul Spaniei are plăcerea de a vă invita la un nou eveniment marca Serile Acasă la Ambasadă, de data aceasta în compania…

Stagiu de practică la Ambasadă

30.01.2020

Alătură-te echipei Ambasadei! Studenţii, masteranzii, doctoranzii și absolvenţii aflaţi la început de carieră, cetăţeni români, pot efectua…

Concert pentru marcarea a 161 ani de la Unirea Principatelor Române

23.01.2020

La 22 ianuarie 2019, Ambasada României în Regatul Spaniei a sărbătorit Ziua Unirii Principatelor Române alături de membri ai corpului diplomatic, ai…