Vize şi servicii consulare

Program

 

Consulatele românești din Spania îşi desfăşoară activitatea cu programare, obţinută prin www.econsulat.ro. Cum funcţionează?

1. Te înscrii pe www.econsulat.ro, alegi serviciul consular dorit și completezi datele cerute.

2. După ce consulatul verifică și confirmă că cererea este completă, accepţi programarea făcută de consulat sau alegi o altă zi şi oră.

3. Vii la sediul consulatului, în ziua și ora pe care le-ai programat, pentru a depune cererea, fără o așteptare suplimentară.

Pentru uşurinţă, pe canalul de YouTube al Ambasadei (https://goo.gl/8snAEi) sunt videoclipuri explicative care arată, rapid şi simplu, cum să te înscrii şi să ceri aproape orice serviciu consular prin www.econsulat.ro.

Cei care continuă să aibă nelămuriri privind felul în care pot cere un anume serviciu consular prin internet ne pot contacta prin mesaj privat pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/ambasada.madrid/) sau la datele de contact de pe site-ul internet al Ambasadei. Cel mai adesea, însă, este de ajuns să fie vizionate videoclipurile explicative, care deja răspund la cele mai frecvente întrebări trimise de cetăţeni români.

Pentru persoanele care au acces la internet, însă nu doresc să folosească www.econsulat.ro, există posibilitatea solicitării unei programări prin poştă electronică. Obţinerea unei programări pe această cale nu oferă garanţia dosarului complet la momentul prezentării la sediul consulatului, întrucât nu pot fi transmise datele şi documentele necesare pentru verificarea dinainte a cererii de către consulat. Solicitările de programări prin poştă electronică pot fi transmise la: Secţia Consulară a Ambasadei României la Madrid - madrid.programari@mae.ro; Consulatul General al României la Barcelona - barcelona.programari@mae.ro; Consulatul General al României la Sevilla - sevilla.programari@mae.ro; Consulatul General al României la Bilbao - bilbao.programari@mae.ro; Consulatul al României la Castellón de la Plana - castellon.programari@mae.ro; Consulatul României la Zaragoza - zaragoza.programari@mae.ro; Consulatul României la Ciudad Real - ciudadreal.programari@mae.ro; Viceconsulatul României la Almería - almeria.programari@mae.ro

Cetăţenii români care se vor prezenta la sediile consulatelor fără programare vor putea solicita servicii consulare, însă se vor confrunta cu timpi de aşteptare (în comparaţie cu cei care vin la ora programată) şi chiar cu riscul de a nu avea documentele necesare pentru depunerea cererii.

Programările pentru serviciile consulare sunt gratuite, iar Ambasada şi consulatele româneşti din Spania lucrează direct cu cetăţeanul român. Cei care aleg să plătească intermediari pentru programarea de servicii consulare dau zeci de euro pentru un lucru pe care îl pot face singuri, de pe orice computer sau telefon cu internet, şi sunt nevoiţi să dea date personale şi copii după documente unor persoane necunoscute.

Programul de lucru cu publicul este de luni până joi, între orele 9.00-17.00 și vinerea între orele 9.00-16.00.

Eliberarea documentelor deja solicitate se face fără programare, după următorul program: de luni până joi, între orele 9.00-16.30 și vinerea între orele 9.00-15.30

 
Calendar zile nelucrătoare pentru anul 2017

16 aprilie (duminică) și 17 aprilie (luni)  – Paștele

1 mai (luni) - Ziua Muncii

1 iunie (joi) - Ziua Copilului şi 2 iunie (declarată zi liberă în 2017)

4 iunie (duminică) și 5 iunie (luni) – Rusaliile

14 august (luni) - zi declarată sărbătoare legală pentru anul 2017 prin Hotărâre de Guvern

15 august (marți) - Adormirea Maicii Domnului

12 Octombrie (joi) - Ziua Națională a Spaniei

30 noiembrie (joi) – Sfântul Apostol Andrei

1 Decembrie (vineri) – Ziua Națională a României

25 decembrie (luni) și 26 decembrie (marți) - Crăciunul

 

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, serviciile consulare se pot achita prin card bancar, la ghișeele Secției Consulare.

  • Informațiile consulare sunt disponibile pe www.econsulat.ro, pe site-ul Ambasadei şi al consulatelor (la secțiunea "Servicii consulare"), prin videoclipurile de pe canalul YouTube al Ambasadei (https://goo.gl/8snAEi) şi pe avizierele situate la poarta Secției Consulare. De asemenea, informațiile consulare pot fi obținute: 

  • prin e-mail la adresa:
  • prin fax (la numărul +34 914165025);
  • telefonic (la numărul +34 917344004 - Call-center consular de la Bucureşti) 
  • la biroul de informații situat în incinta Secţiei Consulare.

Vă reamintim că, din cauza numeroaselor solicitări telefonice ale cetățenilor români și străini, nu este posibilă preluarea tuturor apelurilor la call-center . De aceea, vă rugăm să folosiți și celelalte mijloacele de comunicare (în special e-mail-ul) pentru contactarea Consulatului sau obținerea informațiilor consulare. Pentru o comunicare optimă, vă recomandăm ca în mesajul pe care il transmiteți să indicați un număr de telefon la care să puteți fi contactat pentru eventuale clarificări suplimentare referitoare la situația dumneavoastră.

 
Cazurile de urgență pot fi semnalate la numărul +34 649656032. Cazurile de urgență sunt considerate decesele, accidentele (de muncă, circulație, etc.), calamitățile. Pentru a nu bloca linia și pentru a putea acorda asistența necesară în caz de urgență, la acest număr nu se oferă informații consulare!

Modificarea circumscripţiilor consulare din Spania

19.01.2018

Dimensiunea consulară reprezintă una dintre priorităţile Ambasadei României în Regatul Spaniei. Pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor…

Festivitatea de deschidere a standului României la FITUR (Feria Internacional de Turismo – Târgul Internațional de Turism) - Madrid, 17 ianuarie 2018

17.01.2018

"România: o destinație turistică pentru 365 de zile pe an" este mesajul de promovare al României la Târgul Internațional FITUR 2018 Madrid. În…

Vizita de lucru la Madrid a delegaţiei ANES condusă de secretarul de stat Graţiela Drăghici (Madrid, 15-16 ianuarie 2018)

16.01.2018

În vederea extinderii şi consolidării cadrului bilateral de cooperare româno-spaniol în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei domestice şi a…