România

Întrevederea ministrului Teodor Meleşcanu cu omologul bulgar, Ekaterina Zaharieva

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a avut miercuri convorbiri cu viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe al Bulgariei, Ekaterina Zaharieva, aflată în vizită la Bucureşti, prilej cu care a fost evidenţiat "caracterul foarte bun al relaţiei bilaterale" şi necesitatea intensificării cooperării economice dintre cele două state.

"Consultările celor doi miniştri au reliefat caracterul foarte bun al relaţiei bilaterale, similitudinea de opinii pe multiple dosare regionale, europene şi internaţionale, precum şi oportunitatea consolidării dialogului bilateral şi intensificării cooperării la nivel european, inclusiv în perspectiva exercitării, pentru prima oară, a Preşedinţiei Consiliului UE de către ambele ţări (Bulgaria la 1 ianuarie 2018, România la 1 ianuarie 2019). Ministrul român a salutat vizita omologului bulgar, precizând că aprofundarea relaţiilor bilaterale cu statele vecine se înscrie între priorităţile României şi exprimă, totodată, dorinţa ambelor state de consolidare şi diversificare a cooperării în plan bilateral, inclusiv prin dinamizarea dialogului politic la nivel înalt. A fost exprimat interesul pentru intensificarea cooperării economice bilaterale, prin identificarea de noi oportunităţi din perspectiva creşterii volumului schimburilor comerciale şi a investiţiilor reciproce în cele două state", se arată într-un comunicat al MAE, remis miercuri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, cei doi oficiali au menţionat importanţa organizării în toamna acestui an a celei de-a patra şedinţe comune de guvern.

În acest context, a fost evidenţiată importanţa cooperării sectoriale, cu accent pe "necesitatea impulsionării cooperării transfrontaliere şi stimularea cooperării în vederea avansării unor proiecte în domenii precum infrastructura de transport şi energie".

Teodor Meleşcanu a subliniat interesul "pentru revitalizarea formatelor trilaterale de cooperare regională" şi a anunţat găzduirea, de către partea română, pe 21 iunie, a reuniunii trilaterale România – Bulgaria – Grecia la nivelul miniştrilor afacerilor externe.

Referitor la viitorul Uniunii Europene, cele două părţi au evidenţiat nevoia "unei abordări unitare, coerente şi principiale în gestionarea provocărilor actuale de pe agenda internă şi externă a UE, astfel încât să se asigure consolidarea proiectului european şi a profilului UE în plan global".

Au fost trecute în revistă şi evoluţiile din Balcanii de Vest, Meleşcanu arătând că este esenţială menţinerea securităţii şi stabilităţii în regiune şi pledând în favoarea "ancorării ireversibile a regiunii pe calea europeană".

Potrivit MAE, în cadrul discuţiilor au fost abordate şi evoluţiile din vecinătatea estică, Teodor Meleşcanu subliniind că România va continua să fie un susţinător ferm al parcursului european al Republicii Moldova şi va pleda la nivelul UE în favoarea consolidării sprijinului european pentru autorităţile de la Chişinău, pe baza implementării agendei de reforme.

"A fost reiterat sprijinul celor două părţi pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, fiind subliniate importanţa şi necesitatea implementării depline a Acordurilor de la Minsk. În cadrul cooperării foarte bune a celor două state în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, partea română a subliniat rolul important al Alianţei în combaterea provocărilor de securitate din zona Marii Negre şi a evidenţiat necesitatea implementării depline a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varşovia şi la reuniunile ministeriale subsecvente", mai precizează comunicatul MAE.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Rubrică specială pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe - Alegeri pentru Președintele României 2019

01.08.2019

Ministerul Afacerilor Externe a lansat pe pagina oficială de internet o rubrică specială destinată informării alegătorilor români din străinătate…

Sfaturi practice pentru partida de fotbal Spania-România din data de 18 noiembrie a.c. de la Madrid

15.11.2019

Luni, 18 noiembrie, ora 20:45 (ora locală), pe stadionul Wanda Metropolitano din Madrid se va desfășura ultima partidă din preliminariile…

Lista secţiilor de vot din Spania la turul 2 al alegerilpr prezidenţiale 2019

14.11.2019

La turul 2 (22, 23 şi 24 noiembrie 2019) al alegerilor prezidenţiale se păstrează aceleaşi secţii de vot ca la primul tur (8, 9 şi 10 noiembrie). Dacă…