România

Preşedintele Iohannis s-a întâlnit cu membri ai comunităţii românilor din SUA

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Washington, D.C., cu membri ai comunităţii românilor din SUA cărora le-a mulţumit pentru implicarea în dezvoltarea parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii.

"Sunteţi membri apreciaţi ai comunităţilor dumneavoastră, sunteţi bine integraţi, aveţi o contribuţie considerabilă la economia americană. Prin tot ceea ce faceţi întăriţi, la nivel personal, zi de zi, legăturile dintre România şi Statele Unite ale Americii şi vă implicaţi, indirect sau direct, pentru parteneriatul nostru", a declarat acesta.

Şeful statului a subliniat, de asemenea, şi importanţa comunităţii româneşti din Statele Unite în dezvoltarea României.

"Aţi reuşit, dumneavoastră care trăiţi în Statele Unite, să răzbiţi într-o societate extrem de competitivă, care - aşa cum îmi doresc şi eu pentru România - a dezvoltat o cultură a succesului bazată pe performanţă, muncă, talent, onestitate şi, foarte important, integritate. (...) Dumneavoastră, românii din diaspora, elitele noastre, puteţi fi un catalizator pentru dezvoltarea României. În acelaşi timp, este firesc ca şi România să vă apere şi să vă promoveze drepturile şi interesele. Am spus-o de mai multe ori, dar o repet de fiecare dată când am ocazia: cea mai bună manieră în care statul le poate recunoaşte contribuţia românilor din afară este să se pună în slujba lor," a declarat şeful statului.

Iohannis a mai punctat şi necesitatea unei viziuni integratoare de termen lung cu prilejul Centenarului Marii Uniri, încurajând, totodată, membrii comunităţii românilor din Statele Unite să nu îşi piardă identitatea şi limba.

"Împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire este un bun prilej pentru a recunoaşte că astăzi, mai mult ca oricând, noi, românii de acasă sau de aici, avem nevoie de o viziune integratoare pe termen lung, şi nu pe termen scurt, şi nu pentru interese politice de moment (...) Vă încurajez să facem toate eforturile necesare pentru păstrarea limbii române, principalul simbol al identităţii noastre - dar care, cel puţin în Diaspora, se poate pierde prea uşor. Prin urmare, este nevoie de identificarea celor mai eficiente metode de învăţare a limbii române de către copiii născuţi în străinătate din părinţi români," a punctat preşedintele.

Preşedintelui Klaus Iohannis a participat, miercuri, la o întâlnire cu membri ai comunităţii românilor din Washington D.C., organizată la Ambasada României din capitala SUA.

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, în perioada 4-9 iunie, o vizită în Statele Unite ale Americii, elementul central fiind întrevederea oficială cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump.

Mai devreme în cursul zilei de miercuri, şeful statului a participat la Washington, D.C. la dezbaterea "20 Years After - The Relevance of the Romanian - U.S. Strategic Partnership in the Current International and Security Context", dedicată aniversării a două decenii de la încheierea parteneriatului strategic bilateral, găzduită de Heritage Foundation.

La întâlnirea cu membrii comunităţii române au mai participat soţia preşedintelui român, Carmen Iohannis, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans G. Klemm, fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti Mark Gitenstein, consilierii prezidenţiali Dan-Andrei Muraru şi Bogdan Aurescu, precum şi şeful SRI, Eduard Hellvig.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Rubrică specială pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe - Alegeri pentru Președintele României 2019

01.08.2019

Ministerul Afacerilor Externe a lansat pe pagina oficială de internet o rubrică specială destinată informării alegătorilor români din străinătate…

Sfaturi practice pentru partida de fotbal Spania-România din data de 18 noiembrie a.c. de la Madrid

15.11.2019

Luni, 18 noiembrie, ora 20:45 (ora locală), pe stadionul Wanda Metropolitano din Madrid se va desfășura ultima partidă din preliminariile…

Lista secţiilor de vot din Spania la turul 2 al alegerilpr prezidenţiale 2019

14.11.2019

La turul 2 (22, 23 şi 24 noiembrie 2019) al alegerilor prezidenţiale se păstrează aceleaşi secţii de vot ca la primul tur (8, 9 şi 10 noiembrie). Dacă…