România

Iohannis: România este determinată să lupte împotriva moştenirii corupţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în timpul dezbaterii intitulate "20 Years After - The Relevance of the Romanian - U.S. Strategic Partnership in the Current International and Security Context", dedicată aniversării a două decenii de la încheierea parteneriatului strategic bilateral, că România a moştenit flagelul corupţiei din timpul dictaturii comuniste, însă este determinată să lupte împotriva acestei moşteniri.

În deschidere, moderatorului sesiunii, Edwin Feulner, preşedintele Heritage Foundation, a evcoat valorile comune pe care fundaţia le împărtăşeşte cu şeful statului român: "protecţia drepturilor individuale, importanţa libertăţii economice, statul de drept, valoarea meritocraţiei şi importanţa libertăţii de exprimare." El a lăudat şi hotărârea preşedintelui României pentru o relaţie bilaterală puternică, menţionând în acest sens şi contribuţia ambasadorului George Maior în expunerea aceste valori comune. Edwin Feulner a mai amintit că "relaţiile economice şi de securitate româno-americane se află la un nivel fără precedent în istoria lor".

Răspunzând unei întrebări venite din partea moderatorului privind protestele de stradă de la începutul anului, preşedintele a declarat că "România este o ţară determinată să devină o democraţie solidă ce funcţionează foarte bine, însă startul nostru a fost dificil. România a avut o dictatură comunistă, până în decembrie 1989, iar moştenirea acesteia a fost una defectuoasă. Parte a ce am moştenit a fost şi corupţia. Corupţia distruge totul într-o democraţie. (...) Câteodată dacă lumea vorbeşte despre România şi aud atât despre corupţie au impresia că România este o ţară foarte coruptă, însă este de fapt o ţară care este foarte determinată să lupte împotriva moştenirii corupţiei şi asta facem".

Şeful statului s-a referit şi la opiniile care iterează că el s-ar afla în spatele luptei anticorupţie.

"Câteodată auzim voci în mediul public care spun că această luptă este prea mult, că aduce prea multă tensiune în dezbaterile publice, că atrage prea multă atenţie... sunt câţiva care spun 'ei bine, asta este o idee a preşedintelui Iohannis', sau a unor politicieni, sau a unor diplomaţi (n.r. - preşedintele se uită către ambasadorul SUA, Hans Klemm), însă nu este, ci este o luptă vitală", a declarat acesta.

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, în perioada 4-9 iunie, o vizită în Statele Unite ale Americii, elementul central fiind întrevederea oficială cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump.

Şeful statului a participat, miercuri, în Washington, D.C. la dezbaterea "20 Years After - The Relevance of the Romanian - U.S. Strategic Partnership in the Current International and Security Context", dedicată aniversării a 20 de ani de la încheierea parteneriatului strategic dintre cele două ţări, găzduită de Heritage Foundation, un think-tank conservator înfiinţat în 1973 şi care a jucat un rol cheie în formarea echipei de tranziţie administrativă a preşedintelui Donald Trump.

La dezbatere au mai fost prezenţi ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Maior, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans G. Klemm, consilierii prezidenţiali Dan-Andrei Muraru şi Bogdan Aurescu, precum şi preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Rubrică specială pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe - Alegeri pentru Președintele României 2019

01.08.2019

Ministerul Afacerilor Externe a lansat pe pagina oficială de internet o rubrică specială destinată informării alegătorilor români din străinătate…

Sfaturi practice pentru partida de fotbal Spania-România din data de 18 noiembrie a.c. de la Madrid

15.11.2019

Luni, 18 noiembrie, ora 20:45 (ora locală), pe stadionul Wanda Metropolitano din Madrid se va desfășura ultima partidă din preliminariile…

Lista secţiilor de vot din Spania la turul 2 al alegerilpr prezidenţiale 2019

14.11.2019

La turul 2 (22, 23 şi 24 noiembrie 2019) al alegerilor prezidenţiale se păstrează aceleaşi secţii de vot ca la primul tur (8, 9 şi 10 noiembrie). Dacă…