România

Iohannis: România este cel mai bun partener pe care SUA îl pot avea

​Preşedintele Klaus Iohannis a decorat joi, la Washington, mai mulţi membri ai Congresului american, context în care a afirmat că România este cel mai bun partener pe care SUA îl pot avea.

"Aceste distincţii reprezintă gratitudinea şi recunoştinţa pentru dedicaţia şi munca pe care o depuneţi în sprijinul aprofundării Parteneriatului Strategic. (...) Aceste decoraţii sunt simboluri adevărate de încredere între ţările noastre şi între naţiunile noastre. În acelaşi timp, acestea sunt, de asemenea, destinate să onoreze (...) pe oamenii pe care îi reprezentaţi în statele şi districtele dumneavoastră, pentru prietenia lor cu România", a spus şeful statului, la ceremonia care a avut loc la Congresul american.

El a arătat că ceremonia este un moment important pentru a sărbători 20 de ani de Parteneriat strategic româno-american.

"Ne reaminteşte că forţa legăturii noastre stă în prietenia noastră neclintită, angajamentul nostru pentru aceleaşi valori şi promisiunea noastră de a ne sprijini întotdeauna. Într-adevăr, România este cel mai bun partener pe care Statele Unite îl pot avea. Este, de asemenea, o încurajare să căutam mereu noi oportunităţi pentru a spori securitatea şi prosperitatea celor două ţări şi naţiuni. Mă bazez pe entuziasmul şi hotărârea dumneavoastră de a continua această activitate. Ştiu că pot conta pe dumneavoastră! Şi trebuie să ştiţi că puteţi conta pe noi!", le-a transmis Iohannis congresmanilor americani.

Preşedintele Iohannis i-a decorat în cadrul ceremoniei pe Michael Ray Turner, copreşedinte al Grupului de prieteni ai României din Congresul Statelor Unite ale Americii, Devin Nunes, preşedinte al Comitetului pentru informaţii din Camera Reprezentanţilor, Mike Rogers, preşedinte al Subcomitetului pentru forţe strategice din Camera Reprezentanţilor, Jackie Walorski şi Robert Aderholt, membri în Grupul de prietenie pentru România din Camera Reprezentanţilor.

Congresmanii americani i-au mulţumit şefului statului pentru distincţiile acordate.

"Apreciem relaţia bilaterală pe care o avem pe plan economic şi militar. Apreciem că sunteţi aici şi că vă găzduim aici. Apreciem că sunteţi un susţinător nu numai al democraţiei în România, ci şi al relaţiei puternice dintre România şi SUA", a spus Michael Ray Turner.

La rândul său, Devin Nunes a afirmat că distincţia primită reprezintă o onoare.

"Este o onoare. Nu se întâmplă des ca membri ai Congresului să fie recunoscuţi de către un şef de stat. (...) Sunteţi reprezentaţi foarte bine aici de ambasadorul dumneavoastră", a afirmat el.

Jackie Walorski i-a mulţumit în limba română şefului statului pentru decoraţie, iar Robert Aderholt şi Mike Rogers i-au transmis acestuia că România este o ţară importantă şi care poate conta pe ei în continuare.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 1 martie decretul de decorare a lui Michael Ray Turner cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce în semn de "înaltă apreciere pentru sprijinul constant şi semnificativ pe care l-a acordat ţării noastre în demersurile sale de realizare a obiectivelor strategice, precum şi în cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord". 

De asemenea, cu prilejul aniversării a 20 de ani de Parteneriat Strategic între România şi Statele Unite ale Americii, în semn de "înaltă apreciere pentru implicarea personală avută în direcţia excelentei cooperări bilaterale în plan politic, militar şi economic, preşedintele Iohannis a semnat decretul prin care a conferit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Comandor lui Orrin Hatch, preşedinte pro-tempore al Senatului, Ben Cardin, ranking member al Comitetului pentru Relaţii Externe din Senat, Ron Johnson, preşedinte al Subcomitetului pentru Europa şi cooperare în domeniul securităţii regionale şi preşedinte al Comitetului pentru securitate internă şi afaceri guvernamentale din Senat, Marco Rubio, preşedinte al Subcomitetului pentru emisfera vestica, crime transnaţionale, securitate civilă, democraţie, drepturile omului şi problematică globală a femeilor din Senat, Devin Nunes, preşedinte al Comitetului pentru informaţii din Camera Reprezentanţilor, Mike Rogers, preşedinte al Subcomitetului pentru forţe strategice din Camera Reprezentanţilor, Jackie Walorski şi Robert Aderholt, membri în Grupul de prietenie pentru România din Camera Reprezentanţilor.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Rubrică specială pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe - Alegeri pentru Președintele României 2019

01.08.2019

Ministerul Afacerilor Externe a lansat pe pagina oficială de internet o rubrică specială destinată informării alegătorilor români din străinătate…

Sfaturi practice pentru partida de fotbal Spania-România din data de 18 noiembrie a.c. de la Madrid

15.11.2019

Luni, 18 noiembrie, ora 20:45 (ora locală), pe stadionul Wanda Metropolitano din Madrid se va desfășura ultima partidă din preliminariile…

Lista secţiilor de vot din Spania la turul 2 al alegerilpr prezidenţiale 2019

14.11.2019

La turul 2 (22, 23 şi 24 noiembrie 2019) al alegerilor prezidenţiale se păstrează aceleaşi secţii de vot ca la primul tur (8, 9 şi 10 noiembrie). Dacă…