România

Preşedintele Iohannis a discutat cu mai mulţi congresmeni americani despre includerea României în programul Visa Waiver

​Preşedintele Klaus Iohannis a avut joi o serie de întâlniri cu senatori şi membri ai Camerei Reprezentanţilor din SUA cu care a discutat despre extinderea Parteneriatului strategic dintre cele două ţări şi includerea României în programul Visa Waiver.

Şeful statului s-a întâlnit, la Congresul american, cu preşedintele pro-tempore al Senatului SUA, Orrin Hatch, senatorii Ron Johnson şi Ben Cardin, precum şi cu membri ai Camerei Reprezentanţilor - Robert Aderholt, Tim Walberg, Jackie Walorski, Devin Nunes, Col Paul Cook, Mike Rogers, Dana Rohrabacher, George Holding şi Jim Banks - majoritatea membri ai Grupului de prietenie ("Caucus-ul") pentru România din Congresul american, împreună cu copreşedintele grupului, Michael Turner.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, copreşedintele Michael Turner i-a înmânat preşedintelui Klaus Iohannis o copie a declaraţiei politice oficiale susţinute joi, în plenul Camerei Reprezentanţilor, prin care ura bun venit în capitala SUA şefului statului român, atrăgând atenţia asupra importanţei României în plan regional şi pentru securitatea transatlantică.

Cu prilejul acestor întâlniri, preşedintele Iohannis a reiterat angajamentul pentru aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA. El i-a încurajat pe membrii Congresului american să realizeze cât mai multe vizite în România.

"Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat capacitatea României de a contribui în mod concret la întărirea relaţiei transatlantice, subliniind că o relaţie puternică dintre SUA şi UE este vitală pentru viitorul comunităţii şi civilizaţiei democratice", se arată în comunicat.

Şeful statului a subliniat şi oportunităţile concrete de extindere a cooperării Parteneriatului Strategic, în special pe palier economic, ţinând cont de mediul investiţional atractiv din România, care anul trecut a avut cea mai mare creştere economică din UE, dar şi de posibilitatea stimulării interesului oamenilor de afaceri români pentru piaţa americană, care este tot mai pronunţat.

În acest context, preşedintele României a evidenţiat şi importanţa realizării de progrese concrete pentru includerea României în programul Visa Waiver.

Administraţia Prezidenţială precizează că atât senatorii, cât şi membrii Camerei Reprezentanţilor au dat asigurări că sprijină ridicarea vizelor pentru România, arătând că există un grup de lucru bi-partizan care face toate eforturile posibile pentru găsirea unor soluţii care, în limitele legislaţiei americane curente, ar putea simplifica procesul de accedere la acest program.

Discuţiile au vizat şi dimensiunea de cooperare militară şi de securitate a Parteneriatului Strategic şi angajamentul ambelor ţări în cadrul NATO.

"Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că România a devenit din beneficiar de securitate un garant şi furnizor de securitate, care are abilitatea să îşi consolideze rolul de partener puternic al SUA în regiune. De asemenea, a punctat faptul că România şi statele pe Flancul Estic al NATO se bazează pe angajamentul continuu al SUA pentru securitatea şi stabilitatea regiunii", menţionează Administraţia Prezidenţială.

Astfel, şeful statului a salutat propunerea Casei Albe de a creşte bugetul Iniţiativei de Reasigurare Europeană pentru anul fiscal 2018, punctând importanţa acestui instrument, din perspectiva statului român, pentru consolidarea în continuare a Flancului Estic al NATO şi a adresat rugămintea congresmenilor prezenţi să sprijine adoptarea acestei creşteri.

La rândul lor, congresmenii americani au transmis mesaje de mulţumire şi apreciere pentru România, care este considerată un prieten adevărat şi un partener deosebit, pentru determinarea cu care este urmărită aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA şi, în special, pentru contribuţiile ţării noastre pe palier politico-militar.

"Senatorii şi membrii Camerei Reprezentanţilor au evidenţiat că rolul României este esenţial într-o regiune complexă, cum este cea în care se află România, şi au manifestat deosebita apreciere şi gratitudine pentru contribuţia României la misiunea NATO din Afganistan, pentru găzduirea sistemului anti-rachetă de la Deveselu, pe care o consideră o contribuţie deosebită a ţării noastre la securitatea euroatlantică, precum şi pentru alocarea recentă a 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare", indică Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, înalţii oficiali au avut, de asemenea, un schimb de opinii referitor la alte dosare de interes pentru ambele părţi, precum situaţia de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre şi atitudinea agresivă a Federaţiei Ruse, cu privire la care este necesară o atitudine de descurajare puternică, de natură să faciliteze un dialog eficient.

Cu ocazia întrevederilor la Congres, a fost organizată, la Capitoliu, şi o ceremonie de decorare de către preşedintele Klaus Iohannis a cinci membri ai Congresului SUA cu Ordinul Naţional "Steaua României". Astfel, Michael Turner, co-preşedinte al Grupului de prieteni ai României din Congresul Statelor Unite ale Americii, Devin Nunes, preşedintele Comitetului pentru informaţii din Camera Reprezentanţilor, Mike Rogers, preşedinte al Subcomitetului pentru forţe strategice, Jackie Walorski şi Robert Aderholt, membri în Grupul de prietenie pentru România au fost decoraţi pentru eforturile constante depuse în sprijinul aprofundării relaţiei bilaterale de Parteneriat Strategic dintre România şi SUA.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Rubrică specială pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe - Alegeri pentru Președintele României 2019

01.08.2019

Ministerul Afacerilor Externe a lansat pe pagina oficială de internet o rubrică specială destinată informării alegătorilor români din străinătate…

Sfaturi practice pentru partida de fotbal Spania-România din data de 18 noiembrie a.c. de la Madrid

15.11.2019

Luni, 18 noiembrie, ora 20:45 (ora locală), pe stadionul Wanda Metropolitano din Madrid se va desfășura ultima partidă din preliminariile…

Lista secţiilor de vot din Spania la turul 2 al alegerilpr prezidenţiale 2019

14.11.2019

La turul 2 (22, 23 şi 24 noiembrie 2019) al alegerilor prezidenţiale se păstrează aceleaşi secţii de vot ca la primul tur (8, 9 şi 10 noiembrie). Dacă…