Actualitatea ambasadei

Gala „100 pentru Centenar” la Madrid

În elegantul decor al Palatului Bauer din Madrid, construit în secolul al XVIII-lea şi declarat monument istoric spaniol, 10 români din Spania, promotori ai valorilor și identității românești, au fost premiaţi, cu distincții simbolice în semn de recunoaștere și apreciere a meritelor și contribuției lor la imaginea României în lume, în cadrul celei de-a 7-a ediţii a Galei ”100 pentru Centenar”, organizată joi, 19 iulie 2018, de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Spaniei. 
Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa ministrului românilor de pretutindeni, Natalia Intotero, ministrului fondurilor europene, Rovana Plumb, ministrului spaniol pentru politici sociale şi familie din guvernul Comunităţii autonome Madrid, María Dolores Moreno Molino, ambasadorului României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău, reprezentanţilor autorităţilor centrale, regionale şi locale, ai mediului diplomatic acreditat la Madrid, ai mediului asociativ românesc din Spania, ai cultelor române şi ai mass-media de limbă română. 
Cadrul favorabil al dimensiunii bilaterale româno-spaniole cu impact asupra comunităţii româneşti din Spania a fost evocat de ambasadorul Gabriela Dancău, în cadrul discursului său din deschiderea Galei, fiind subliniat că „datorită Parteneriatului Strategic dintre România și Spania, care reprezintă motorul central al cooperării bilaterale pentru avansarea unor proiecte în beneficiul comunității românești consider că cele două state vor continua să exploreze nivelul de maximă prioritate și consistență al raporturilor bilaterale”. 
Ministrul românilor de pretutindeni, Natalia Intotero, a subliniat, în intervenţia sa, că „numărul simbol de 100 de români din afara țarii ne amintesc, acum la 100 de ani de la Marea Unire, că suntem un popor unit dincolo de granițe și distanțe, capabil să conlucreze pentru idealuri comune într-o lume deschisă. Românii din diaspora conturează imaginea poporului nostru în ochii întregii lumi – ca un popor de oameni harnici, inteligenți, cu putere creatoare, care oferă comunității în care trăiesc rodul muncii, minții și talentului lor. O astfel de comunitate de români muncitori și valoroși regăsim și aici în Spania". 
Ministrul spaniol pentru politici sociale şi familie din guvernul Comunităţii autonome Madrid, María Dolores Moreno Molino, a exprimat aprecieri privind buna integrare a românilor în Comunitatea Madrid, unde sunt prezenţi 193,531 de români, şi a exprimat deschiderea şi sprijinul autorităţilor spaniole pentru cooperarea cu România în domeniile comune de interes.

Numerosul public prezent la eveniment a avut, ulterior, prilejul de a asista la recitalul susţinut de un alt român de succes pe teritoriul spaniol, respectiv talentata pianistă Mihaela Duma, stabilită la Madrid din 2001 şi absolventă a Universităţii Autonome din Madrid (secţia educaţie muzicală) şi a Şcolii Superioare de muzică din Ţara Bascilor (secţia pian). 

 

După Belgia, Portugalia, Italia, Marea Britanie, Franţa, Grecia, Spania, proiectul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni ”100 pentru Centenar” va continua în Germania, Israel și SUA.

Fotografii Julia Robles

 

Lista completă a laureaţilor ediţiei Madrid:

Dan Munteanu Colán. Doctor în filologie, profesor emerit de filologie romanică la Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria, bursier al MAE spaniol, profesor invitat la Universitatea din Oviedo. Este autor a peste 70 de volume de specialitate şi traduceri literare din spaniolă, portugheză şi română şi a circa 400 de titluri (articole/studii de specialitate, gramatici, dicţionare, capitole de carte, note şi recenzii). Domenii de cercetare: lingvistică (fonologie romanică comparată, lexic romanic, geneza limbilor romanice, contact lingvistic, spaniola din America, limbi creole –  papiamentu, chamorro – lingvistică textuală, paremiologie) şi critică literară (Bernal Díaz de Castillo, Luis de Góngora, José María de Pereda, José Ortega y Gasset, Antonio Buero Vallejo, Jorge Isaacs, Lisandro Otero, Julio Mauricio, Ernesto Sábato, Gabriel García Márquez, Manuel Mújica Láinez, Alejo Carpentier, Luis Borges, Elvio Romero, Mario Vargas Llosa, Emile Gaboriau, Jorge Amado, Bram Stoker şi alţii). A ţinut peste 60 de cursuri, conferinţe şi comunicări la congrese internaţionale şi naţionale (Argentina, Austria, Belgia, Brazilia, Filipine, Germania, Italia, Marea Britanie, Maroc, Mexic, Portugalia, România, Spania şi altele). A obţinut următoarele premii: Premiul „Centenario de la Academia Mexicana: Lingüística Hispánica”, 1976; Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti de traducere, 1981; Premio Nacional de Traducción al Ministerului Culturii din Spania, 1984; Premiul Uniuni Scriitorilor din România de traducere, 1984. Este inclus în Who’s Who in the World, 2011 şi 2012; Great Minds of the 21st Century, 2011; 2000 Outstanding Intellectuals of the 21st Century, 2013, între altele.

Martin Mezin a ajuns în Spania în anul 2000, împreună cu soţia, Daniela Nicoleta, şi cei trei fii. După doar un an, şi-a deschis propria firmă, la fel ca şi alţi români din Spania, pe care dezvoltat-o împreună cu soţia. Astfel, compania, cunoscută sub numele de Carmangeria Românească, este o afacere de familie, înfiinţată, crescută şi deţinută în întregime de români. Compania este bazată pe o reţea proprie de magazine, cu vânzători români, în oraşele cu comunităţi mari de români, precum şi pe înfiinţarea propriei fabrici de mezeluri tradiţionale româneşti în Zaragoza. Fabrica a fost înfiinţată în iunie 2014 şi reprezintă cea mai mare astfel de fabrică a unui român din diasporă, având la deschidere o capacitate de producţie de 10 tone pe zi. Numele de Carmangeria Românească a ajuns o marcă cunoscută pentru foarte mulţi români din Spania, poate chiar pentru majoritatea acestora, pentru că răspunde unei cereri de produse tradiţionale româneşti, iar producţia locală evită nevoia transporturilor internaţionale îndelungate. Mai mult, aceste produse au început să fie apreciate şi de populaţia spaniolă, prin intermediul prietenilor români, expunând astfel societatea-gazdă la o latură importantă a gastronomiei româneşti. Succesul acestei afaceri 100% româneşti reprezintă un model de urmat pentru orice antreprenor şi o dovadă a abilităţilor unui întreprinzător român.

Preasfinţia sa Timotei, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei. Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei a propăşit în cei peste 10 ani sub păstorirea Preasfinţiei sale Timotei, ajungând să aibă 132 de parohii, 20 filii şi 3 mănăstiri ortodoxe în Spania și Portugalia. În noiembrie 2017 a avut loc prima Sfântă Liturghie în Catedrala Ortodoxă Română din Madrid, piatra de temelie fiind pusă în 2010. Pentru românii din diaspora, biserica este, adeseori, primul şi cel mai important punct de întâlnire, iar românii din Spania nu fac excepţie. De aceea, biserica românească joacă un rol esenţial în menţinerea identităţii româneşti pentru cei din străinătate, iar Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei acordă întreaga atenţie acestei laturi a  misiunii sale. Parohiile şi mănăstirile ortodoxe româneşti din Spania se implică în menţinerea credinței ortodoxe, a tradițiilor românești, precum și a identităţii lingvistice şi culturale a copiilor români prin şcoli parohiale, tabere, excursii şi alte activităţi, prin acţiuni proprii, precum și prin cooperarea cu reprezentații statului român, ai ambasadelor și consulatelor Românei şi cu reprezentanții autorităţilor centrale, regionale și locale ale statului gazdă și ai Bisericii catolice, dar şi cu alte organizații și asociaţii. Preasfinţia sa Timotei, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, deţine un doctorat în Teologie cu tema "Ortodoxie și erezie în Biserica Primară. Învățăminte pentru azi" la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Cornelia Coman s-a specializat în Matematică Economică la Academia de Studii Economice din Bucureşti, după care a urmat diferite cursuri de administrare a afacerilor în Europa şi Statele Unite ale Americii. În 1998, a fost angajată ca actuar la ING Asigurări de Viaţă România. După doar trei ani, a devenit şefa Departamentului de Actuariat, după alţi cinci ani a fost numită vice-CEO, iar la zece ani de la angajare a devenit CEO al companiei. Perioada de preşedinte al companiei a coincis cu criza financiară, iar abilităţile demonstrate în această perioadă au recomandat-o pentru numirea în calitate de CEO al Nationale Nederlanden Ungaria în 2012. După expirarea celor patru ani de mandat, a preluat conducerea, în calitate de CEO, a Nationale Nederlanden Spania, precum şi preşedinţia Consiliului de Supraveghere al firmei. În ultimii 10 ani a fost şi membru în  Consiliul de Supraveghere a NN Asigurări de Viaţă România, NN Pensii România, NN Asigurări Ungaria şi NN Asigurări Bulgaria. În acest timp, a fost şi preşedinte al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România şi vice-preşedinte al Asociaţiei Brokerilor de Asigurări şi Reasigurări. De asemenea, este unul din membrii fondatori ai Asociaţiei de Actuari din România, pe care a condus-o între 2002 şi 2003.

Raluca Oancea Ionescu a obținut licența în Medicină şi Chirurgie la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din București în 2001, după care s-a specializat în Analize Clinice, la Spitalul Clinic San Carlos din Madrid până în 2007. În acelaşi an a urmat cursurile de Expert Universitar în Genetică Clinică, la Universitatea din Alcalá de Henares. A obținut titlul de doctor cu distincția “Cum Laude” cu teza de doctorat “Evoluția diagnosticului genetic prenatal. Aplicații ale studiului de ADN fetal în sângele matern“, la Universitatea Complutense din Madrid, imediat după finalizarea programului de cercetare științifică, între 2003 şi 2007. În prezent îşi desfăşoară activitatea ca medic specialist în Secţia de Genetică Clinică, Serviciu de Analize Clinice din Spitalul Clinic San Carlos, din Madrid, cu o experienţă de 11 ani. Este membru al Societăţii Europene de Genetica Umană şi membru a Asociației Spaniole de Genetică Umană. De asemenea, este responsabila Comisiei Didactice şi de Popularizare Științifică a acestei asociații. Din 2007 şi până în prezent  continuă să desfăşoare o activitate didactică, predând cursuri de genetică în programele de masterat ale Facultăţii de Farmacie şi ale Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii Complutense din Madrid. Din 2011 promovează formarea unui grup al românilor cu profesiuni liberale, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul spaniol. În acest sens, a format şi administrează grupul LinkedIn „Licenciados Rumanos en España”, axat pe stabilirea unor relaţii profesionale între participanţi. De asemenea, încurajează relaţiile comerciale româno-spaniole, cât şi pe cele dintre românii de pretutindeni. Din 2004, promovează turismul spaniol în Romania prin intermediul paginii web www.rumania-viajes.com.

Cadrele didactice ale cursului de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească  (LCCR) din Spania. Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească (LCCR) reprezintă principala modalitate prin care Guvernul României asigură pentru copiii români din sistemul şcolar spaniol accesul la educaţie în limba română, la cunoştinţe despre istoria şi geografia României şi la cultura românească în general. Predarea unui curs atât de amplu către copii crescuţi în străinătate, adesea chiar născuţi în afara României, reprezintă o provocare profesională extraordinară pentru orice dascăl. De aceea, cadrele didactice ale cursului LCCR depun eforturi constante pentru cultivarea, în rândul micilor români din Spania, nu doar a limbii, culturii şi civilizaţiei româneaşti, cât mai ales a identităţii româneşti. La 11 ani de la iniţierea acestuia în Spania, cursul a ajuns să includă marea majoritate a comunităților autonome din Spania. În anul şcolar 2017-2018, cele circa 70 de cadre didactice au predat săptămânal cursul la peste 500 de grupe, din aproape 400 de şcoli, aflate în 170 de localităţi din toată Spania. Cursul se adresează tuturor nivelurilor (primar, gimnazial şi liceal). Curricula cursului, manualele precum şi alte materiale didactice suport sunt asigurate de Institutul Limbii Române (ILR) din România. Cursul este predat de învăţători/institutori, profesori cu diploma de licenţă în domeniul ştiinţelor umaniste, iar selectarea şi salarizarea acestora este asigurată de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului prin Institutul Limbii Române. Proiectul nu s-ar putea desfăşura fără cooperarea autorităţilor educaţionale centrale, regionale şi locale din Spania şi fără găzduirea unităţilor de învăţământ din Spania de către acestea, prin asigurarea bunei funcţionari a proiectului prin punerea la dispoziţie a sălilor de curs şi a infrastructurii necesare.

Anca Moldovan, deputat în Parlamentul Comunităţii Madrid, este primul membru de origine română al unei adunări legislative de comunitate autonomă din Spania. Interesul şi eforturile sale faţă de situaţia comunităţii româneşti şi a rezidenţilor străini în general au fost evidente încă de la începutul activităţii sale atât în cadrul Partidului Popular, cât şi în cadrul autorităţilor spaniole. Astfel, de 10 ani face parte din Consiliul de Conducere Regional pentru Madrid al Partidului Popular, unde este responsabilă de temele imigrării şi integrării, anterior activând în cadrul Comunităţii Madrid în domenii precum imigrare şi servicii sociale. De asemenea, a predat cursuri despre România copiilor români din Spania, pentru ca aceştia să-şi poată menţine legăturile cu ţara de origine. Acordă o atenţie specială relaţiilor dintre România şi Spania, cu accent pe domenii care pot aduce beneficii comunităţii româneşti, precum înfrăţirile dintre localităţi, şi luptă mereu pentru o reprezentare corectă a comunităţii româneşti în percepţia publică din Spania. Unul din obiectivele sale este o mai mare participare a românilor la alegerile locale şi regionale din Spania şi o mai mare implicare a acestora în viaţa politică a societăţii-gazdă spaniole. O altă latură fundamentală a Ancăi Moldovan este cea artistică, exprimându-se prin pictură. Cariera sa de pictoriţă numără deja expoziţii multiple în Spania şi în mari oraşe ale lumii, şi a fost recunoscută cu premii naţionale şi internaţionale, devenind subiectul diverselor reportaje şi articole în presă de interes general şi în cea de specialitate.

Silvia Marcu s-a stabilit în Spania, la Madrid, în 1992. Este Cercetător Titular la Consiliul Superior de Cercetări Ştiinţifice, instituţie a Guvernului Spaniei. Este licenţiată în Geografie – Franceză la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (1989) şi deţine un doctorat în Geografie şi Istorie la Universitatea Complutense Madrid (2000). În ultimii 25 de ani a creat punţi de legătură între România şi Spania, promovând şi protejând imaginea României în ţara de reşedinţă, prin intermediul cercetării ştiinţifice în domeniul relaţiilor internaţionale, geopoliticii şi mobilităţii umane. A fost bursieră postdoctorală la NATO şi a obţinut un masterat în politicile Uniunii Europene (Şcoala Diplomatică a Ministerul Afacerilor Externe din Regatul Spaniei). A realizat stagii ştiinţifice postdoctorale la Universitatea George Washington, la Institutul pentru Studii Europene, Ruseşti şi Eurasiatice (Washington D.C.) şi la Academia de Ştiinţe din Moscova. A obţinut contractul “Ramón y Cajal” de excelenţă şi talent în cercetare (2010-2015) conferit de Ministerul pentru Ştiinţă şi Inovare din Spania, în regim de concurenţă. A fost profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Americană şi  Universitatea George Washington (SUA) şi la Universitatea Antonio de Nebrija din Madrid. A coordonat diverse proiecte de cercetare şi, în prezent, coordonează proiectul “Re-conceptualizarea mobilităţii umane în secolul XXI: impact şi strategii de mobilitate ale  europenilor de Est în Spania la Ministerul de Ştiinţă, Inovare şi Universităţi". A publicat 6 cărţi şi peste 60 de articole ştiinţifice în reviste de specialitate cu impact internaţional. În toate publicaţiile sale, România, societatea şi relaţiile cu Spania ocupă un loc central. Prin intermediul activităţii sale ştiinţifice, contribuie la formarea unei noi generații de cercetători români în domeniul științelor sociale. De asemenea, promovează şi contribuie atât la întărirea relațiilor științifice dintre România şi Spania, cât şi la cercetarea mobilităţii umane în secolul XXI.

Sebastian Hulub şi Ani Dumitru. Librăria "PUNCT" din Barcelona este o marcă RoBarna, realizată de Sebastian Hulub şi Ani Dumitru. Revista RoBarna este nucleul socialului comunitar românesc din Barcelona care include proiectul Centrul Cultural Robarna (CCRB) și Librăria PUNCT. Această librărie este locul în care Ana Blandiana a recitat pentru românii din diasporă, în care un fotograf catalan și-a lansat albumul de fotografie despre România, şi în care a fost prezentată prima traducere în catalană a scriitorului Mircea Cărtărescu, în care a fost susținută prima disertație în română a unui catalan despre asociativitate în comunităţi, şi, mai ales, în care au avut loc deja patru lansări de carte românească şi cinci manifestări cu şi pentru copii români de vârstă şcolară din Barcelona. Nu în ultimul rând, este locul în care comunitatea de limbă română provenită de peste Prut a găsit un spațiu de exprimare coerent şi prietenos. Librăria PUNCT înseamnă peste 2.000 de titluri în română, de la manuale şcolare la beletristică, traduceri din spaniolă şi catalană şi autori români în limbile locale. Pe lângă librărie şi spaţiu destinat evenimentelor pentru comunitate, PUNCT reprezintă şi o vitrină în Barcelona pentru artizanatul şi meşteşugul popular românesc, cu peste 5.000 de piese expuse şi vândute din raft sau la numeroasele manifestări comunitare organizate sau promovate de RoBarna. De asemenea, a găzduit pentru comunitatea românească, în fiecare săptămână, câte o şedinţă de asistenţă contabilă gratuită şi o şedinţă gratuită de consiliere psihologică. Într-un singur an de funcționare PUNCT a stabilit o marcă identitară familiară românilor din comunitate şi a devenit un punct de întâlnire pentru interesul, în creştere, al românilor şi al străinilor din Barcelona, faţă de limba, cultura, tradiţiile şi civilizaţia românească.

Flori Cuţitaru. În vârstă de doar 14 ani la momentul în care a început procesul de selecţie pentru La Voz Kids, cel mai cunoscut concurs televizat de tinere talente muzicale din Spania, Flori Cuţitaru a ajuns în finală după mai multe etape de selecţie regionale şi naţionale, care au inclus participarea a 15.000 de copii. În etapa televizată a fost desemnată să facă parte din cele trei echipe finaliste (constând fiecare din câte trei copii), ulterior calificându-se în finala mare, alături de doar doi alţi copii, fiecare reprezentând câte una din echipe. S-a clasat pe locul doi între finalişti, primind aprecieri din partea juriului şi a publicului. Astfel, cei aproape trei milioane şi jumătate de telespectatori ai finalei (peste un sfert din audienţa de televiziune din Spania din acea seară) au putut admira talentul unei tinere românce. Prin prezenţa sa în concurs şi ascensiunea până în finală, Flori Cuţitaru a devenit, pentru locuitorii din Spania –români, spanioli sau de alte naţionalităţi –, un simbol al integrării, al ospitalităţii societăţii-gazdă şi al contribuţiei româneşti pentru ţara în care trăiesc. Flori Cuţitaru locuieşte de mai mulţi ani în Spania, în localitatea Almonte (provincia Huelva), alături de părinţii săi. La doar 15 ani şi-a lansat, recent, primul său album şi primul videoclip, pe care le-a promovat într-un turneu de succes în mai multe oraşe mari din Spania.

În prim plan

Rubrică specială pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe - Alegeri pentru Președintele României 2019

01.08.2019

Ministerul Afacerilor Externe a lansat pe pagina oficială de internet o rubrică specială destinată informării alegătorilor români din străinătate…

Circulație restricționată în zona transfrontalieră Biriatou

21.08.2019

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care tranzitează sau doresc să călătorească cu autoturismul dinspre Regatul Spaniei către…

Incendii Gran Canaria

19.08.2019

Ca urmare a incendiului de mari proporții izbucnit ieri în zona centrală a insulei Gran Canaria, 11 șosele locale, respectiv cele cu următoarele…